13.2 Η κόπωση ως αιτία ατυχημάτων.

Στην έρευνα για τα αίτια ενός ατυχήματος, είναι σχετικά εύκολο να διαπιστωθεί αν γι’ αυτό ευθύνονται παράγοντες, όπως η ταχύτητα, το αλκοόλ ή η κατάσταση του οχήματος. Αντίθετα, η κούραση παραμένει ένας από τους παράγοντες που είναι δύσκολο να αναγνωρισθεί.

Η κούραση επηρεάζει, εκτός των άλλων, την ικανότητα της καλής οράσεως και την ικανότητα οδηγήσεως. Ο οδηγός πρέπει να είναι προετοιμασμένος να σταματήσει με ασφάλεια και νόμιμα κάπου και να κάνει ένα διάλειμμα από την οδήγηση μόλις αισθανθεί κόπωση ή νύστα. Πάρτε έναν υπνάκο ή κάντε μια βόλτα, αν διψάτε πιείτε νερό ή αναψυκτικό πριν συνεχίσετε την οδήγηση. Το άγχος μπορεί επίσης να έχει μια παρόμοια επίδραση. Ακόμα και ένα κρύωμα μπορεί να διαταράξει τη συγκέντρωσή σαςˆ αν δεν αισθάνεστε καλά ίσως να είναι καλύτερα να μην οδηγήσετε καθόλου. Αν παρ’ όλα αυτά πρέπει να οδηγήσετε, οδηγήσετε πιο αργά από ό,τι συνήθως καθώς αυτό θα σας δώσει περισσότερο χρόνο αντιδράσεως.

Μελέτες για τις αιτίες των ατυχημάτων, απέδειξαν ότι η κούραση αποτελεί μια από τις αιτίες σε 20 με 30% των ατυχημάτων, όπου παρατηρείται τραυματισμός ή θάνατος.

Πρέπει λοιπόν να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας ότι η κούραση, ως φυσιολογικό αποτέλεσμα κάποιας σωματικής ή πνευματικής εργασίας, επί ορισμένο χρόνο, παρατηρείται σε όλους τους οδηγούς έπειτα από κάποια σχετικά μεγάλης διάρκειας οδήγηση, αφού η οδήγηση είναι και αυτή μια εργασία. Έτσι, όταν οδηγείτε, έχει ζωτική σημασία να αναγνωρίζετε πότε είσαστε κουρασμένοι, ώστε να ενεργείτε ανάλογα.

Για τους αρχάριους οδηγούς, όποια κι αν είναι η ηλικία τους, αυτό το πρόβλημα είναι ακόμη περισσότερο έντονο, επειδή η έλλειψη εμπειρίας, τους αναγκάζει να συγκεντρώνονται περισσότερο από ό,τι κάποιος έμπειρος οδηγός και έτσι να κουράζονται πιο γρήγορα.